keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Veteraanien MM-kisatunnelmia


Veteraanien MM-kisat käytiin Riikassa, Latviassa 5. -12.7.2019. Keski-Karjalan Rastista meitä oli kolme veteraanien edustajaa: Elli (D80), Pentti (H85) ja Päivi (D55) Pelkonen. Lisäksi Oona Pirinen ja Vilma Toivonen suunnistivat avointen sarjojen D14:ssa, huoltajanaan Pekka.

Aluksi oli sprintit Riikan vanhassa kaupungissa. Karsintakisasta pääsi puolet kilpailijoista A-finaaliin, runsaslukuisemmista sarjoista 80 parasta A:han.  Kartta oli 1:4000 tasaista maata. Kerrankin löysin rastit etsimättä, tarvitsi vain juosta rastilta seuraavalle, tarkistaa koodinumero, leimata ja kiireesti seuraavalle rastille. Tuloksena oli 3. sija ja MM-pronssi, joka oli minulle ensimmäinen kesäkisoista. Olipa hyvä, että spurttasin mahdollisimman lujaa, sillä neljänneksi tullut hyvä kilpakumppanini Eila Pekkarinen hävisi minulle yhden sekunnin. Meitä oli kaikkiaan 50 kilpailijaa sarjassani.  Pentti oli A-finaalin 16, vaikka karsinnan 3. sija antoi odottaa parempaa. Hänen sarjassaan oli 36 osallistujaa. Päivi oli B-finaalissa, mutta koko sarja (n. 200 kilpailijaa) hylättiin kuten kaikki muutkin nuoremmat sarjat järjestäjien virheen vuoksi. Mitalit jaettiin vain 75 vuotta vanhemmille sarjoille, joiden radat eivät ulottuneet virhepaikkaan. Mitaliseremonian odottelu oli surkeaa värjöttelyä ensin rae- sitten vesisateessa, vaatteet märkinä, kylmästä hytisten, mutta lopulta oli mukava nousta palkintopallille.


Keskimatkan kilpailu oli metsässä lähellä kaupunkia ja merta. Siellä oli melko tasaista maastoa. Olin A-finaalin 9., Pentti B-finaalin 3., Päivi B:ssä 52.

Pitkä matka kilpailtiin vähän kauempana meren rannassa, hyväkulkuisessa metsässä eikä korkeuskäyristä ollut paljoa hidastetta. Taas olin A:ssa 9., Pentti voitti B-sarjan reilusti ja Päivi oli B:ssä 45. Oona ja Vilma suoriutuivat 5-päiväisestä rastiviikosta kunnialla, ei ihan palkinnoilla, mutta hyvää kokemusta ulkomailla kilpailemisesta.

Kisaterveiset välitti Elli