lauantai 29. marraskuuta 2014

Pelkoset Brasiliassa veteraanien MM-kisoissa

Oskari, Elli, Oona, Päivi ja Pentti
Suunnistamassa Brasiliassa 
Marraskuun alussa saatiin tämän vuoden suunnistuskausi päätökseen, kun matkustimme Brasilian World Masters kisoihin Porto Alegreen ja Canelan pikkukaupunkiin sisämaan puolella.
Meitä oli Keski-Karjalan Rastista kolme varsinaista veteraanikisailijaa: Elli, Pentti ja Päivi Pelkonen.  Päivi ja perheensä Pekka, Oskari ja Oona Pirinen lensivät ensiksi Rio de Janeiroon muutamaksi päiväksi toipumaan aikaerosta, kun taas Elli ja Pentti matkasivat Iguacu-putouksille, joita he pääsivät ihailemaan myös Argentiinan puolelta. Valtavat vesimäärät!!! sekä ympäröivässä kansallispuistossa  (ilman häkkejä) villejä eläimiä ja lintuja kuin parhaassa luonto-ohjelmassa.
Porto Alegren satamakaupungin puistossa oli sprintin karsintakilpailu, josta parhaat pääsivät A-finaaliin, joka sitten käytiin seuraavana päivänä Canelassa Caracol-putouksen kansallispuistossa. Tuloksissa Elli oli A-finaalin viides, Pentti hylättiin A-finaalinssa väärän rastileimauksen takia ja Päivi B-finaalin yhdeksäs. Päivi joutui kävelemään radat läpi syyskuussa Ruskarasteilla revähtäneen takareiden takia. Samoin Pentillä Ruskarastien kipeyttämä reisilihas vaivasi ja lopulta pitkän matkan finaalissa murtui päkiästä luu, kun piti varoa toisen jalan reisilihasta ja loppumatka olikin vaivalloista.
Pitkän matkan kaksi karsintaa suunnistettiin Canelan ympäristössä . Molemmat karsinnat hyväksytysti läpi ja parhaat A-finaaliin. Pentti oli  A-finaalin 14., Elli A-finaalin kahdeksas ja Päivi B-finaalin kahdeksas.
Iltapäivisin oli järjestetty nuorille matkaseuralaisille suunnistusta samoilla radoilla kuin veteraaneilla. Oskari Pirinen   juoksi ”sikahyvin”, kuten hänen suomalainen kilpakumppaninsa Emil ilmaisi asian. Oskari voitti kaikkina neljänä päivänä.
Kisajärjestelyt sujuivat hyvin.  Radat olivat hyvin laaditut ja maasto vaihteli; oli sademetsäviidakkoa (joka kannatti kiertää), istutettua mäntymetsää suorissa riveissä, pystykarsintaa oli tehty ja myrskyn jälkeistä savottaa, joten maassa oli risukkoa.  Toisaalla oli todella paksu kerros pitkiä neulasia, joten tuntui kuin olisi superlonpatjalla juossut ja pomppinut ja välillä oli laidunmaita ”liukumiinoineen”.
Suomalaisia kilpailijoita oli MM-kisoissa 206 henkeä. Lisäksi monella oli perheenjäseniä mukana kannustusjoukoissa.
Brasiliassa oli aloitettu joulusesonki ja kaduilla oli koreita kuusia, joulupukkeja, poroja, kaikenlaisia koristeita ja jouluevankeliumia esitettiin avajaistilaisuudessa.
Brasiliassa oli kevät parhaimmillaan - sää lämmin ja sadetta noin joka toinen päivä. Ruoka oli hyvää ja kohtuullista hinnaltaan, kukaan ei sairastunut, mutta hanavettä ei uskallettu juoda. Ketään meidän tuttua ei myöskään ryöstetty, vaikka siitä oli kovasti varoitettu etukäteen.
Paluumatkalla Elli ja Pentti kävi myös Riossa, jossa he vierailivat Kristuspatsaalla ja Sokeritoppavuorella. Cobacabanan hiekkarannalla ihmetystä aiheutti puhdasta hiekkaa ja merivesi. Rannalla maistui rantaravintolassa makoisa ruoka ja kahvi.
Hyvä matka. Lennot ovat tietenkin pitkiä ja väsyttäviä.
Elli Pelkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti