perjantai 12. elokuuta 2016

Jukola aloittelijan silmin

Teksti: Sini ja Henna

Aamuvarhaisella autot starttaavat kohti Lappeenrannan Raippoa ja siellä pidettävää 2016 Jukolan viestiä. Reput on pakattu suunnistusvaatteilla, kengillä sekä proteiinipatukoilla. Jukolan viikonlopun säästä johtuen myös sadevaatteilla. Kiteeltä matkaan lähtee 37 suunnistajaa, 3 joukkuetta Jukolan osuuksille sekä 4 joukkuetta Venlojen osuuksille. Paikalle saavuttua tunnelma on jännittynyt mutta odottava. Koko tapahtumasta paistaa yhteisöllinen innostus suunnistukseen. Ei siis ihme, että Jukolaa kutsutaan suunnistajien jouluksi.

Telttakylä nousee ja tunnelma tiivistyy. Säätä uhmaten paikalle saapuu myös kotipuolen kannustusjoukkoja. Venlojen yhteislähtöön lipuu 1391 naista. Jännitys tiivistyy viimeisillä minuuteilla ennen rynnäkkökiväärin laukausta, jonka jälkeen naiset säntäävät kohti metsässä odottavia rasteja. Sade yltyy viitoitusta pitkin juostaessa. K-pisteelle voi edetä nauhaa pitkin, mutta sen jälkeen täytyy luottaa omaan suunnistustaitoonsa. Metsässä kuitenkin huokuu yhteisöllisyys, kun rasteilta lähdetään monen juoksijan turvin samoihin suuntiin ja eksynyttä kaveria autetaan hädän tullen. Jukolassa on uniikkia myös se, että harrastajat ja ammattilaiset kisaavat samoissa metsissä, samoilla kartoilla. Metsä on täynnä rasteja. On sanoin kuvaamaton tunne, jos oma rasti löytyy helposti ja pääsee etenemään kohti seuraavaa rastia. Vaikka naisia tuntuu olevan metsä pullollaan, joillakin rastiväleillä ei näy ketään. Olenkohan kartalla? Viimeiset kolme hajontarastia on sijoitettu siten, että yleisö näkee sinut. Hieman jännittää osunko omalle viimeiselle rastille suoraan. Viimeinen rastileimaus, kartta rullalle ja täysillä kohti vaihtoa. Maalileimaus ja uusi kartta seuraavalle. Vetinen, hikinen ja raskas urakka on ohi. Sää ei haitannut, keho on väsynyt mutta mieli korkealla. Seuraavaksi pääsemme kokemaan Jukolan saunan. Puukiukaat on uusittu ja lämpimät löylyt maistuvat. Suihkussa ei tiedä kummasta tulee enemmän vettä, taivaalta vai suihkusta. Nyt vielä kisaravintolasta maha täyteen. Sitten pääseekin jännittämään ja valvomaan Jukolan yötä.

KeKaRa 1: Ella, Sini, Henna ja Telma (Kuva: Pasi)
Illan hämärtyessä miesten joukkueet alkavat pikkuhiljaa valmistautua osuuksilleen. Otsalamppujen kajastaessa siirrytään lähtöpaikalle lämmittelemään vesisateesta huolimatta. Lähtölaukauksen kuullessaan tuhat päinen lauma lähtee tanner tömisten pimenevää metsää ja ensimmäistä rastia kohti. Televisiokuvasta sekä paikan päältä näkee, kuinka pitkä kiiltomato katoaa metsän siimekseen. Jukolan lähtö on jotain uskomatonta. Televisiosta käsin katsottunakin se on hieno, mutta paikan päällä koettuna se on selittämätön.

Valitettavasti ikäviltä yllätyksiltä ei aina välty ja seuramme kohtaloksi tuli loukkaantuminen sekä pari hylkäystä. Näistä kokemuksista vahvistuneina odotamme jo ensi kesää.

Tänä vuonna Jukolassa oli mukana useampi Kekaran ensikertalainen. Ensikertalaisen silmin on Jukola ehkä astetta jännittävämpi suunnistustapahtuma, koska kaikki on isoa ja aivan uutta. Mutta metsässä jännitys unohtuu ja mieli uppoutuu suunnistuksen saloihin. Jukolan viesti on hieno kokemus, joka on nähtävä omin silmin. Ensi vuonna Jukolan viesti kisataan melkein kotikonnuilla. Kalevan Rasti järjestää tämän upean viestin Joensuun kupeessa, Enossa. (Joensuu-Jukola 2017) Lähde rohkeasti mukaan suunnistamaan tai nauttimaan hienosta viestitapahtumasta, jossa yleisöllekin riittää jännitettävää!    
                                                                                     
Kesä on ollut suunnistuksiltaan hyvin antoisa. Suunnistustapahtumat eivät jääneet Jukolaan, vaan kekaralaiset matkasivat heinäkuun alussa Puolangalle Kainuun rastiviikoille parinkymmenen suunnistajan voimin. Osakilpailut menivät jokaisella varsin mallikkaasti ja Puolangalla päästiin suunnistusten lomassa myös nauttimaan upeista Kainuun maisemista sekä kesän hellepäivistä. Kuvia rastiviikolta löytyy seuran Facebook-sivulta. Tapahtumana KRV on leppoisa koko perheen suunnistustapahtuma, joka ensi kesänä on Kuhmon maisemissa (Kainuun Rastiviikko 2017)

KeKaRan suunnistajat KRV:llä (Kuva: Pekka)
Iltarastit Keski-Karjalan alueella eivät ole kuitenkaan ohitse. Syyskuulle asti pääsemme juoksemaan ratamestarien taidonnäytteitä. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan metsässä liikkumisesta!


Suunnistusterveisin ensikertalaiset venlat Ella, Sini, Telma, Päivi, Mari, Sanna ja Päivi

1 kommentti:

  1. Mukava kuulla, että Rastiviikkonne Puolangalla oli onnistunut. Hyviä suunnistuksia!

    VastaaPoista